Sürdürülebilir Turizm, 1nci Aşama Doğrulama denetimi
Hazır olması gereken maddeler!
• Sürdürülebilirlik yönetim sistemi oluşturulmuş
• İşletmenin Sürdürülebilirlik 1nci Aşama kriterlerine uygun politikaları oluşturulmuş.
• Sürdürülebilirlik yönetim sistemine uygun risk analizi yapılmış
• Sürdürülebilirlik hedefleri belirlenmiş
• Takip edilen yasa yönetmelik genelge listelenmiş ve güncel
• İşletme personelinin ISG kanununa uygun özlük dosyaları hazır.
• Yasal uyum kapsamında talep edilen tüm belgeler hazır. (Bakınız Ek belge listesi)
• Yerel halkın kuruluş ile ilgili geri bildirim yapabilmesi için bir mekanizma mevcut ve ne şekilde kullanılacağı duyurulmuş.
• İşletmenin “Sürdürülebilirlik Politikası” misafir ve personelinin görebileceği şekilde yayınlanmış.
• İşletme personelinden “Sürdürülebilirlik ekibi” oluşturulmuş ve rolleri belirlenmiş
• Sürdürülebilirlik ekibinden en az 1 kişi “Sürdürülebilir Turizm” eğitimi almış ve sertifikalı. (Kapadokya Üniversitesi)
• İşletme personeline “Sürdürülebilir yönetim sistemi” hakkında eğitim verilmiş (Katılımcı imzalı belge mevcut)
• Personel öneri ve şikayetleri dosyalanmış. Düzenli anket yapılıyor anketlerde sürdürülebilirlik kriterleri yer alıyor.
• Misafirlerin öneri ve şikayetleri dosyalanmış. Düzenli anket yapılıyor anketlerde sürdürülebilirlik kriterleri yer alıyor.
• Engelliler için erişim ve bilgi sağladınız mı?
• Tedarikçiler listelenmiş ve tedarikçi değerlendirmeleri yapılmış
• Somut ve somut olmayan kültür mirasını yaşatmak adına destek olduğunuz projeleri listelediniz mi?
• Satınalma sorumlusunun aldığı çevre eğitimlerinin kanıtları var mı?
• Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uyum ve buna uygun bilgilendirme ve eğitimleri yapıldı mı?
• Günlük olarak enerji (elektrik,doğalgaz, diğer yakıtlar vb) tüketimleri ile dolu oda ve misafir sayıları kayıt ediliyor. Oda/kişi başı tüketimler listelenmiş
• Günlük olarak su tüketimleri ile dolu oda ve misafir sayıları kayıt ediliyor. Oda/kişi başı tüketimler listelenmiş mi?
• Atıklar cinslerine göre ayrıştırılarak bertaraf edilmiş ve miktarları kaydedilmiş. Oda başı / Misafir başı atık miktarları takip ediliyor.
• Tasarrufları teşvik etmek için uyarı bilgilendirmeleri yaptınız mı? (Örnekler)
• Özdenetim yaptınız mı?
Ek: Belge listesi
- Turizm İşletmesi Belgesi (Yoksa “İşyeri açma & çalıştırma ruhsatı”)
- Vergi Levhası, Faaliyet belgesi, imza sirküleri
- Tapu veya kira kontratı
- Yapı Kullanma İzin Belgesi
- Çalışan Personelin Sigorta Kayıtları (E-Bildirge – İşe Giriş Bildirgesi)
- Denetim Defteri ve Şikayet Defteri (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü onaylı)
- Fiyat Tarifesi (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Onaylı)
- Doktor/Hemşire Anlaşması (İşyeri Hekimliği Hariç) veya İlkyardım Sertifikalı Personelin Sertifikası
- Tesiste Havuz Ünitesi Varsa Cankurtaran Sertifikalı Personel Sertifikaları
- Varsa Masaj, Su Sporları, Okçuluk, Atıcılık, Binicilik vb. Personelin Sertifikaları
- Alt Ünitelerde Kiracı Mevcutsa Kira Kontratları ve Vergi Levhaları
- Haşereyle Mücadele Sözleşmesi/Son Dönem Faturası/Son Dönem İlaçlama Programı
- Klima/Asansör/Yüzme havuzu Periyodik Bakım Sözleşmesi – Son Dönem Faturası
- Personele İşbaşı Eğitimi Verildiyse Uygulanan Eğitim Programları Dosyaları
- Acil durum Eylem Planı ve Yangın Eğitimi Belgesi
- ISG Risk Analizi.
- Sıfır Atık Belgesi
- Atık yönetim planı,
- En son elektrik & su faturaları
- Kanalizasyon bağlantı belgesi (su faturasında atık su bedeli var ise gerekmez),
- Varsa arıtma kimlik belgesi
- Müzik eserleri telif hakkı ödeme belgesi
- Havuz suyu ölçüm raporu
- Katı atık & atık yağ bertaraf sözleşmesi
- 200 Yatak ve üzeri oteller “Çevre danışmanı sözleşmesi” / En son tarihli danışman raporu
- Varsa ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 22001 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 10002:2018- Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Sertifikaları
- Kuruluş tarafından yapılan bağışların makbuzları (Sadece son 1 yıl içinde yapılanlar geçerlidir)
Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Risk analizi, bir işletmenin faaliyetleri sırasında meydana gelebilecek potansiyel tehlikelerin tanımlanmasını ve bunlara ilişkin sakıncaların değerlendirilmesini sağlayan bir çalışmadır.
Sürdürülebilir Turizm Programı 1nci Aşama Kılavuzu
Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I), Türk turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla Türk turizmine
Sürdürülebilir Ticaret
“Sürdürülebilir Ticaret” kavramı, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilkelerini ticaret iş modeline entegre etmeyi ve çevresel etkileri en aza indirgemeyi amaçlar.
Adil Ticaret Nedir
“Adil Ticaret”, uluslararası ticarette daha fazla eşitlik arayan diyalog, şeffaflık ve saygıya dayalı bir ticaret ortaklığıdır.
Konaklama sektörü biyolojik çeşitliliği nasıl etkiler?
Sürdürülebilir Turizm, otellerin en fazla gelişme fırsatına sahip olduğu alanlara odaklanmaktadır.
Sürdürülebilirlik Önemlidir
her fırsatta faliyetlerinizin yasal zorunluluklar gereği ve gelecek nesillere bırakacağınız dünyayı temiz bırakmak adına yaptığınızı ifade etmek saygınlığınızı arttırır
Hemen paylaşın!
Tüm hazırlıkları hızlıca tamamlamak için
Turizm İşletme belgesi başvurusu yapabilmek için "Sürdürülebilir Turizm 1nci Aşama Doğrulma sertifikası" mecburidir. Ayrıca, tesisiniz ile ilgili yapısal nitelikleriniz değiştiğinde, işletme belgenizi yenilemeniz gerektiğinde tekrar sürdürülebilir Turizm Belgesi alma zorunluluğunuz vardır.