Bu kılavuz, GSTC Tarafından Akredite Edilmiş denetçiler için hazırlanmıştır. Otellerin aşağıda açıklanan sekiz kritere uyduklarını göstermek için karşılamaları gereken minimum performans gereksinimini açıklığa kavuşturmak için daha fazla ayrıntı sunar. Bu rehber doküman, otellerin sertifikasyon süreçlerine hazırlanmalarını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
GSTC Sertifikasyonu, otel performansı için belirli bir temel oluşturmayan, süreç tabanlı bir sertifikadır. Bu yaklaşım, otellerin sürdürülebilirlik düzeylerinden bağımsız olarak sertifikasyon gereksinimlerini karşılamaya devam ederken sürdürülebilirlik uygulamalarını uyarlamalarına olanak tanır. Ancak bu esneklik, yalnızca GSTC Sertifikalı oteller arasında değil, aynı zamanda GSTC’yi ilgilendiren diğer programlar tarafından sertifikalandırılan oteller arasında da tutarsızlıklara yol açmıştır.
GSTC Sertifikalı otellerin sürekli iyileştirme ile en azından bir temel performans düzeyine ulaşmasını sağlamak için GSTC çeşitli performans gereksinimleri belirlemektedir. İlk adım olarak, GSTC, GSTC Otel Kriterlerinin 8 kriterinde toplam 19 gereksinim gerektirir:
Yerel satın alma (B3), İnsana yakışır iş (B7), Çevresel açıdan tercih edilebilir satın alma (D1.1), Verimli satın alma (D1.2), Enerji tasarrufu (D1.3), Su tasarrufu (D1.4), Sera gazı emisyonu (D2.1) ve Katı Atık (D2.4).
Yerel satın alma, tek kullanımlık plastik azaltma/çıkarma, LED aydınlatma ampulleri veya su tasarruflu duş başlıkları/musluklar gibi bazı sürdürülebilirlik uygulamaları iyi benimsenmiştir ve daha sürdürülebilir ve iklim dostu eylemler için bir temel teşkil etmektedir. Bunlar da belirli hedeflerle gereksinimlere dahil edilir. Otellerin GSTC Sertifikalı statüsünü almaları için bu performans gereklilikleri, yeşil aklamayı önler ve otellerin daha iyi eylemlerde bulunmasını teşvik eder.
Bu belge, GSTC’nin otellerin aşağıda açıklanan kriterlere uygunluğunu göstermesi için gerekliliklerini göstermektedir.
Gereksinimler aşağıdaki kriterlerle sınırlıdır:
- B.3. Yerel Satın Alma: politika, satın alınan taze yiyecek ve içecek miktarı
- B.7. İnsana yakışır iş: geçim ücreti
- D.1.1. Çevresel açıdan tercih edilebilir satın alma: politika, düzenlenmemiş/nesli tükenmekte olan türler, tedarikçi performansının değerlendirilmesi, pay ve ürün kategorisinin artırılması
- D.1.2. Etkin satın alma: Sıfır tek kullanımlık plastik uygulaması
- D.1.3. Enerji tasarrufu: LED, yenilenebilir enerji kullanımı, anahtar kart anahtarları
- D.1.4. Su tasarrufu: su tasarruflu ekipman, çarşafların yeniden kullanımı, su tasarrufu uygulamaları/prosedürleri
- D.2.1. Sera gazı emisyonları: Vejetaryen/vegan menü, elektrikli araç şarj istasyonları
- D.2.4. Katı atık: Düzenli depolama sahasına atık azaltma politikası
B.3. Yerel Satın Alma: Kuruluş, mal ve hizmetleri satın alırken ve sunarken, bunların mevcut ve yeterli kalitede olduğu durumlarda yerel tedarikçilere öncelik verir. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, yerel bölgeden, varsa harcama yoluyla en az %25 tutarında taze mal satın alındığını gösteren belgeli veya başka türlü kanıt olduğunu doğrular. | (1) Denetmen, varsa, önceki denetimden bu yana yerel bölgeden en az %50 (harcama yoluyla) taze mal satın alındığını gösteren belgeli veya başka türlü kanıt olduğunu doğrular. | (1) Denetmen, yerel bölgeden satın alınan taze malların önceki denetimden bu yana harcama yüzdesi olarak arttığını gösteren belgelenmiş veya başka türlü kanıt olduğunu doğrular. |
Not: Uygulanabilir değilse, işletme uygulanamazlığa dair kanıt sunacaktır. |
B.7. İnsana Yakışır İş: İşçi haklarına saygı duyulur, güvenli ve emniyetli bir çalışma ortamı sağlanır ve çalışanlara en azından geçim ücreti ödenir. Çalışanlara düzenli eğitim, deneyim ve ilerleme fırsatları sunulur. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, taşeron çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanlara en azından ulusal ücret mevzuatına uygun bir ücret ödediğine dair belgelenmiş kanıt olduğunu doğrular. İşletme, ulusal mevzuata göre en azından asgari ücret ödüyorsa, Denetmen, tüm çalışanlar için geçim ücretine ulaşma planına dair bir kanıt olup olmadığını doğrulayacaktır. Mevzuatın sessiz olduğu durumlarda, varış yeri için geçim ücreti seviyeleri IDH Maaş Matrisi’nden veya başka bir uluslararası geçim ücreti ölçütünden elde edilebilir. | (1) Denetmen, işletmenin çalışanlarına geçim ücreti kıyaslama aracına dayalı olarak geçim ücreti ödediğine dair belgelenmiş kanıt veya ilk denetimde sunulan plana dayalı olarak zaman içinde ücretleri artırdığını gösteren kanıt olduğunu doğrular. | (1) Denetmen, işletmenin çalışanlarına geçim ücreti kıyaslama aracına dayalı olarak geçim ücreti ödediğine dair belgelenmiş kanıt veya ilk yenilemede sunulan plana dayalı olarak zaman içinde ücretleri artırdığını gösteren kanıt olduğunu doğrulayacaktır. |
* B7.3’ün denetlenmesine elverişli bölgedeki geçim ücreti için referans örnekleri. Kriterler şunlardır
|
D.1.1. Çevresel açıdan tercih edilebilir satın alma: Satın alma politikaları, sermaye malları, yiyecek, içecek, inşaat malzemeleri ve sarf malzemeleri dahil olmak üzere çevresel açıdan sürdürülebilir tedarikçileri ve ürünleri desteklemektedir. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, işletmenin aşağıdakilerin tümüne sahip olduğunu doğrular:
|
(1) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (1) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(2) Denetmen, işletmenin yiyecek ve içecek teklifleri, hediyelik eşyalar veya eğlencenin bir parçası olarak düzenlenmemiş, tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan türler sunmadığına dair kanıt olduğunu doğrulayacaktır. Bu, örneğin misk kedisi kahvesi, köpekbalığı yüzgeci çorbası, ortolan kiraz kuşu vb. içerebilir.
Not: Tehdit altındaki ve nesli tükenmekte olan türler, bazı destinasyonlarda ulusal sürdürülebilir kullanım stratejileri kapsamında aktif olarak yönetilebilir. |
(2) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (2) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(3) Denetmen, işletmenin tedarikçilerinin sürdürülebilirlik performansını değerlendirdiğine dair belgelenmiş veya başka türlü kanıt olduğunu doğrular. | (3) Gereklilik, ilk yenileme ile aynıdır | |
(4) Denetmen, önceki denetimden bu yana sürdürülebilir ürün alımlarının harcama ve ürün kategorisindeki payının arttığına dair kanıt olduğunu doğrular. Ürün, sermaye malları, yiyecek, içecek, inşaat malzemeleri ve sarf malzemelerini içerir. | (4) Denetmen, önceki denetimden bu yana sürdürülebilir ürün alımlarının pay ve ürün kategorisinde arttığına dair kanıt olduğunu doğrular. İşletme, kapasitelerinin maksimumuna kadar sürdürülebilir ürünler satın alması durumunda kanıt sağlamalıdır. |
D.1.2. Verimli satın alma: Kuruluş, israfı en aza indirmek için gıda dahil olmak üzere sarf malzemelerinin ve tek kullanımlık malların satın alınmasını dikkatle yönetir. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, mümkün olduğu durumlarda, tüm tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırıldığını doğrulayacaktır. | (1) Denetmen, mümkün olduğu durumlarda, tüm tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırıldığını doğrulayacaktır |
(1) Denetmen, mümkün olduğu durumlarda, tüm tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırıldığını doğrulayacaktır.
Ayrıca, Denetmen, verimli satın alma çabalarını gösteren eylemler arayacaktır. |
Tek kullanımlık plastik uygulamalarına örnek olarak şunlar verilebilir:
Not: Futouris, plastiğe alternatifleri değerlendirmek için mükemmel karar ağaçlarına sahip tek kullanımlık bir plastik alet sunar. Ayrıca, Küresel Turizm Plastik Girişimleri, plastiğe alternatifler için bir referanstır. |
İlk uygulamalara ek olarak tek kullanımlık plastik uygulamalarına örnekler
Sertifikasyon şunları içerir:
|
Söz konusu eylemlere örnek olarak şunlar verilebilir:
|
(2) Denetmen, yasaların aksini gerektirmediği sürece, tesisin şampuan, sabun, losyon vb. gibi tek kullanımlık/bireysel misafir olanaklarını toplu dağıtıcılarla değiştirdiğine dair kanıt olduğunu doğrulayacaktır. | (2) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (2) Denetmen, işletmenin, ambalajlama da dahil olmak üzere satın alımlar için bir aste azaltma programına sahip olduğunu, etkinliğinin kanıtıyla birlikte doğrulayacaktır. |
Not: Yukarıdaki koşulların uygulanabilir olmadığı durumlarda, işletme kanıt sunacaktır. |
D.1.3. Enerji tasarrufu: Enerji tüketimi türüne göre ölçülür ve toplam tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. Kuruluş, yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için çaba sarf ediyor. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, işletmenin arka alanlar da dahil olmak üzere mülkünde en az %30 LED aydınlatmaya sahip olduğuna dair kanıt olduğunu ve LED aydınlatmanın uygun olduğunu doğrulayacaktır. | (1) Denetmen, işletmenin arka alanlar da dahil olmak üzere mülkünde en az %50 LED aydınlatmaya sahip olduğuna dair kanıtları ve LED aydınlatmanın uygun olup olmadığını doğrulayacaktır. | (1) Denetmen, işletmenin mülkünde, ev arkası alanlar da dahil olmak üzere en az %80 LED aydınlatmaya sahip olduğuna dair kanıtları ve LED aydınlatmanın uygun olup olmadığını doğrulayacaktır. |
(2) Denetmen, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin kullanımını artırmak için bir iş planı olduğuna dair kanıt olduğunu doğrular. |
(2) Denetmen, mümkün olan yerlerde, ısıtma/soğutma amacıyla sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş çabalarına dair kanıt olduğunu doğrular.
Örnekler:
|
(2) Denetmen, işletmenin yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektriğin kullanımını artırdığına dair kanıt olduğunu aşağıdaki yöntemlerden en az biriyle doğrular:
|
(3) Anahtar kartı anahtarları kullanan tesisler için Denetmen, HVAC (Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme) sistemlerine sahip konuk odalarının en az %90’ının anahtar kartı anahtarlarıyla donatıldığını doğrulayacaktır. |
D.1.4. Su tasarrufu: Su riski değerlendirilir, su tüketimi türüne göre ölçülür ve toplam tüketimi en aza indirmek için adımlar atılır. Su kaynağı sürdürülebilirdir ve çevresel akışları olumsuz etkilemez. Su riskinin yüksek olduğu alanlarda, bağlama dayalı su yönetimi hedefleri belirlenir ve takip edilir. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, işletmenin tuvalet sarnıçları için düşük hacimli su kullanım sistemlerine sahip olduğunu doğrular. | (1) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (1) Denetmen, tesisteki tuvaletlerin en az %90’ının sifon başına 6 litre veya daha az tükettiğine dair kanıt olduğunu doğrulayacaktır. |
(2) Denetmen, işletmenin muslukları ve duş başlıklarını su tasarruflu olanlarla (örneğin, akıllı duşlar veya düşük akışlı duş başlıkları) değiştirmeyi planladığına dair belgelenmiş kanıt olduğunu doğrular, ulusal yönergelere veya ulusal yönergeler yoksa uluslararası yönergelere uyar. | (2) Denetmen, işletmenin su verimli ekipman yüzdesini artırdığına veya onarım/bakımda su verimli ekipman seçtiğine dair kanıt olduğunu, ulusal yönergeleri veya ulusal yönergeler yoksa uluslararası yönergeleri izleyerek doğrular. | (2) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(3) Denetmen, işletmenin çok gecelik konaklamalar için çarşafların yeniden kullanım programını uyguladığına dair kanıt olduğunu ve odadaki su tasarrufu uygulamalarıyla ilgili olarak konukları aktif olarak meşgul ettiğini doğrulayacaktır. |
(3) Denetmen, işletmenin çok gecelik konaklamalar için bir çarşaf yeniden kullanım programı uyguladığına dair kanıt olduğunu ve sonuçlarını izlediğini ve değerlendirdiğini doğrulayacaktır.
söz konusu program. |
(3) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(4) Denetmen, tüm dış mekan bitkilerinin sulanması için belgelenmiş yönergelerin olduğunu doğrulayacaktır. | (4) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (4) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(5) Denetmen, temizlik prosedürlerinin su tüketimini en aza indirmeyi dikkate alıp almadığını kontrol eder. | (5) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (5) Gereklilik, ilk yenileme ile aynıdır. |
D.2.1. Sera gazı emisyonları: Kuruluş tarafından kontrol edilen tüm kaynaklardan kaynaklanan önemli sera gazı emisyonları belirlenir, mümkün olan yerlerde hesaplanır ve bunları önlemek veya en aza indirmek için prosedürler uygulanır. Kuruluşun kalan emisyonlarının dengelenmesi teşvik edilir. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, işletmenin vejetaryen veya vegan menü seçenekleri sunduğunu doğrular. İşletmenin kendi Yiyecek ve İçecek (F&B) satış noktasına sahip olmadığı durumlarda, yemek önerilerinin vejetaryen veya vegan seçenekler sunan mekanları içerdiğine dair kanıt olmalıdır. | (1) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır. | (1) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
(2) Denetmen, işletmenin otoparkında en az bir elektrikli araç şarj istasyonu bulunduğunu doğrular.
Notlar
|
(2) Gereksinim, başlangıçla aynıdır
sertifikasyon. |
(2) Gereksinim birincisi ile aynıdır
yenileme. |
D.2.4. Katı atık: Gıda atıkları da dahil olmak üzere atıklar ölçülür, atıkların azaltılması ve azaltılmasının mümkün olmadığı durumlarda yeniden kullanılması veya geri dönüştürülmesi için mekanizmalar mevcuttur. Herhangi bir artık atık bertarafının yerel nüfus veya çevre üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. | ||
İlk Sertifikasyon | İlk Yenileme | İkinci Yenileme |
(1) Denetmen, işletmenin bir politikası olduğunu ve düzenli depolama alanlarına gönderilen atık miktarını yıldan yıla azaltmak için önlemler aldığını doğrular.
Not: Politika veya program, insan tüketimi için gıda bağışı yapma veya gıdaları hayvan yemi için yönlendirme adımlarını içerebilir (İşletme, gıda bağışıyla ilgili güvenlik kurallarına ve ulusal kurallara uymalıdır). Ayrıca, kompost toplama, tesis dışı kompost işleme veya yerinde işleme yoluyla gıda ve bahçe atıklarını kompostlama çabalarını da içerebilir. |
(1) Gereklilik, ilk sertifikasyon ile aynıdır | (1) Gereksinim, ilk yenileme ile aynıdır. |
Orijinal içerik linki: GSTC Certification for Hotel’s Performance against Eight GSTC Criteria